На пећиначким базенима синоћ се окупило шездесет малишана жељних да науче да пливају, али и оних који су спремни да усаврше разне технике током бесплатне школе пливања, коју и ову годину организују Базени Пећинци у сарадњи са Спортским савезом “Развој спортова” под покровитељством пећиначке локалне самоуправе.

Првом тренингу синоћ је присуствовао и председник Спортског савеза Синиша Ђокић који нам је рекао да је шездесеторо малишана на првом тренингу веома задовољавајући број, као и да се на основу искуства од ранијих година, како одмиче купалишна сезона, све већи број деце појављује на тренинзима, те да очекују и ове године да школу пливања заврши преко сто деце.

“Драго ми је да видим све већи број деце спремне и жељне да науче да пливају и да се баве спортом. Трудимо се, захваљујући доброј сарадњи са Базенима и Општином Пећинци да деци током летњег распуста обезбедимо квалитетне и пре свега корисне садржаје, а бесплатна школа пливања свакако спада у сам врх таквих активности. Такође, за основце и средњошколце који су школску годину завршили са одличним успехом и ове године улаз на пећиначке базене је бесплатан током целе купалишне сезоне. Потребно је само да понесу копију сведочанства као доказ одличног успеха у школи” – рекао је Ђокић.

Први тренинг протекао је у упознавању са инструкторима, савладавању страха од воде уколико постоји и селекције пливача, а како нам је рекао Иван Стојаковић, инструктор пливања и наставник физичког васпитања, деца ће, као и до сада, бити подељена у две групе – непливачи и пливачи без кондиције и технике.

“Тренинзи ће се изводити уз помоћ реквизита и помагала: октагони за вежбе роњења, даскице за пливање и лептир даскице за рад ногу. Јако је важно да се на првом тренингу одреди на којем пливачком нивоу је дете, као и да ли постоји страх од воде, у ком случају се са таквом децом ради постепено. Такође, поред тога што ће деца током похађања тренинга научити да пливају, научиће и како се понаша на базенима и око њега. Наш циљ је да на крају купалишне сезоне уручимо дипломе пливача сваком детету, као и да она деца која већ пливају усаврше све технике пливања” – изјавио је Стојаковић и додао да ће на крају купалишне сезоне на Базенима бити одржано Општинско такмичење у пливању, где ће сва деца која су похађала бесплатну школу пливања, као и она која већ знају да пливају бити у прилици да покажу своје пливачко умеће.

Тренинзи у оквиру бесплатне школе пливања одржаваће се током целе летње сезоне сваког уторка, четвртка и суботе од 19.00 до 20.00 часова, а са децом ће радити три инструктора Драгана Наић, Борислав Крстић и Иван Стојаковић. Заинтересовани непливачи и пливачи могу се у школу уписати у било ком тренутку доласком на један од тренинга.