Јуче је у Шимановцима свечано отворено Дечје игралиште „Пеђа Гајић“ у Катанић сокаку. Врпцу су пресекли заменик председнице општине Пећинци Зоран Војкић, председник Савета Месне заједнице Шимановци Александар Мандић и почасна председница игралишта Теодора Думић, а потом је више од 500 деце, њихових родитеља, бака и дека похрлило на игралиште – деца да се играју, а одрасли да уживају у дечијој граји и шареним и веселим призорима на тобоганима, љуљашкама, клацкалицама, на терену за мали фудбал и вртешкама. За најуморније и најстарије пратиоце деце постављене су клупе за одмор, а за све њих жене из Удружења жена „Шимановчанке“ обезбедиле су богату и шарену трпезу на којој је било свега, од гибанице и сланих кифлица, до слатких колача и чоколадица. Овај сунчани октобарски дан ће сигурно бити запамћен као један од најлепших у Шимановцима, јер је тада неколико стотина деце различитих узраста добило најлепши поклон – опремљено и лепо место на коме могу да се друже и играју под ведрим небом и на чистом ваздуху, здраво и безбедно.

Поздрављајући децу и госте, Александар Мандић је између осталог рекао да је идеја за ово дечје игралиште потекла од деце и родитеља.

„Десетак година борили сте се да добијете кутак за уживање у вашем крају. Садашњи савет МЗ је наишао на разумевање руководства Општине Пећинци и јавних предузећа да се ова идеја реализује. Изградњу дечјег игралишта помогли су Општина Пећинци, Спортски савез Развој спортова Пећинци, ЈКП „Сава“ Пећинци, ЈКП „Вододов и канализација“, а велики допринос дали су и Павле Ђурић, Бранко Јовановић, Душица Милошевић и породице Гајић и Тошовић. Намера Савета МЗ је да деца која станују ван централног дела Шимановаца добију простор за игру у близини, што се и остварило изградњом овог игралишта, као и поправком игралишта на Новом насељу, али и у школском дворишту. На седници Савета МЗ одржаној крајем септембра, донета је одлука да се дечјем игралишту у Катанић сокаку додели име трагично настрадалог Предрага Пеђе Гајића који је одрастао у овој улици“ – рекао је Мандић и обећао да ће МЗ Шимановци помоћи да се на игралишту постави чесма са пијаћом водом, посеје трава, засаде саднице и постави осветљење, како би дечије игралиште „Пеђа Гајић“ било место за опуштање и уживање како деце, тако и њихових родитеља и бака и дека.

„Задатак свих, и млађих и старијих мештана овог краја је да чувају игралиште од несавесних појединаца. Присетимо се само како је овај простор био запуштен до овог лета, а како сада изгледа. Ова слика дечје вреве је оно што желимо да видимо, да деца проводе што више слободног времена на свежем ваздуху. Зато нека буде што више деце у Шимановцима, а ми одрасли ћемо се трудити да им обезбедимо што боље услове за одрастање“ – нагласио је Мандић.

Председник Спортског савеза „Развој спортова“ Синиша Ђокић уручио је лопте деци из улица Катанић сокак и Партизанска и том приликом је изјавио да када је реч о дечјем спорту, Спортски савез своју мисију види пре свега у доприносу здравом и безбедном одрастању деце и зато се активно укључио у изградњу и опремање игралишта у Шимановцима.

„Судећи по расположењу деце, по њиховом смеху и трчакарању за лоптом, није тачно да деца данас не знају да се играју без компјутера, и да не умеју да се друже без друштвених мрежа. Треба им обезбедити услове за то и видећете колико су срећни и колико им је важно дружење и игра са вршњацима на отвореном простору. Ми смо то данас видели у Шимановцима и зато је ова инвестиција толико драгоцена“ – рекао је Ђокић.

Сва деца која су првог дана дошла на игралиште добила су на поклон слатке пакете које је припремила Пеђина мајка Снежана Гајић, која је и открила плочу са именом игралишта.