Министар омладине и спорта Вања Удовичић посетио је општину Пећинци где се најпре састао са општинским руководством, а након тога у пратњи челника пећиначке општине обишао основне школе “Слободан Бајић Паја” у Пећинцима и “Душан Јерковић Уча” у Шимановцима.

Министра и представнике Општине у пећиначкој основној школи дочекао је директор Златко Максимовић са наставним кадром, а у фискултурној сали ученици од првог до четвртог разреда показали су спретност и такмичарски дух на полигону спретности.

Након обиласка сале и упознавања са радом на популаризацији спорта код деце школског и предшколског узраста, министар Удовичић је истакао задовољство, јер општина Пећинци показује изузетне резултате у развоју спортских активности код деце предшколског узраста.

“Веома ме охрабрује као министра да видим овако добре резултате, јер то је нешто што смо се залагали као Влада Републике Србије да кроз закон о спорту препознамо и подстакнемо у наредном периоду и управо је општина Пећинци кренула са радом, првенствено са најмлађом децом у предшколском узрасту. На тај начин желимо да истакнемо да је спорт начин живота, начин васпитања, начин управо опхођења према себи самом и према друштву, где сви заједно треба да мотивишемо како наше суграђане да се баве спортом. Драго ми је да је Спортски савез један од успешнијих савеза, да је пионир са 37 клубова, што је сјајно за једну општину која има 20 хиљада становника, а оно што је мене посебно обрадовало јесу два боћарска клуба где се тим спортом првенствено баве старије особе или особе трећег доба, где на тај начин општина итекако препознаје све грађане, од најмлађих до најстаријих и на један равноправан начин води бригу о свим грађанима. Честитам им на успешном раду до сада, велике смо планове изнели и кроз реновирање и надоградњу ове школе, јачање самих капацитета за бављење спортом али и кроз разне друге пројекте, јер желимо да положај младих овде у Пећинцима буде квалитетнији и бољи“ – истакао је Удовичић.

Како нам је рекао председник Спортског савеза “Развој спортова” Синиша Ђокић, овако добри резултати не би били могући без подршке локалних институција, а пре свега, без подршке пећиначке локалне самоуправе, која се до сада показала као драгоцен партнер, који је увек био спреман да финансијски подржи све програме Развоја спортова.

„Спортски савез је ставио акценат на омасовљење омладинског и школског спорта. Орагнизујемо разна спортска такмичења и манифестације, где су нам циљне групе деца школског и предшколског узраста. Такође, награђујемо најбоље спортисте бесплатним летовањем, бесплатном школом пливања на пећиначким базенима и годишњим наградама, и путем тих награда трудимо се да их мотивишемо. Ово је први пут да је министар спорта посетио нашу општину, и драго ми је да смо га упознали са нашим радом и програмом, а поврх свега дао нам је још већи елан за рад“ – рекао је Ђокић.

Након обиласка пећиначке основне школе, министар Удовичић и општинско руководство обишли су и Основну школу „Душан Јерковић Уча“ у Шимановцима, где су ученици нижих разреда ове школе били у прилици да са министром играју баскет.