Осма по реду свечаност доделе Годишње спортске награде Спортског савеза „Развој спортова“ окупила је вечерас у Спортској хали у Доњем Товарнику најбоље међу најбољима у пећиначком спорту.

Председник општине Пећинци Синиша Ђокић је нагласио да је општинско руководство као приоритетне циљеве, поред развоја привреде и инфраструктуре, поставило школство, здравство и спорт. Како је рекао, школство – да би нам деца била образована, здравство – да би била здрава, и спорт – да би смо децу са улице превели на спортска борилишта, како би од најранијег узраста развила здрав начин живота и тежњу да радом, борбеношћу и учењем померају границе својих могућности.

„За непуну деценију, Општина Пећинци уложила је стотине милиона, што буџетских средстава, што средстава обезбеђених од виших нивоа власти, у изградњу овог модерног спортског објекта у коме се вечерас налазимо, обнову фискултурних сала у школама, фудбалских стадиона, као и у обнову и изградњу терена за мале спортове и дечјих игралишта у свим насељима наше општине. Подршку спортистима пружали смо и кроз набавку спортске опреме, спортских реквизита и финансирање трошкова такмичења. Лавовски део посла у унапређењу услова за развој спорта, као и у окупљању и неговању младих и талентованих спортиста, обавио је управо Спортски савез „Развој спортова“. Вечерас, када се осврнем на све резултате којима су нас у последњих неколико година обрадовали наши спортисти, и када погледам ову ведру, здраву и разиграну младост знам да се улагање исплатило“ – истакао је први човек пећиначке општине, и додао да ће локална самоуправа наставити са улагањима док свако дете, сваки млади човек не буду имали идеалне услове за бављење спортом.

Општина Пећинци и Спортски савез “Развој спортова” бројним мерама, већ годинама, настоје да младе усмере у правцу комплетног психо-физичког развоја, увек имајући на уму да је поред физичког развоја, за формирање комплетне личности, изузетно значајан процес образовања, те тако не награђују само спортске резултате већ и достигнућа у учењу. Ученике који постижу најбоље резултате у учењу и у школском спорту награђују бесплатним летовањем, млади свих узраста имају прилику да на пећиначким базенима упишу бесплатну школу пливања, а за одличне ученике је улаз на пећиначке базене бесплатан током целе купалишне сезоне.

Од свог настанка, крајем 2013. године Развој спортова био је и остао кровна организација у нашој општини са једним јединим циљем, а то је, промоција, популаризација и развој спортских активности у нашој општини, као и стварање услова да се што више младих, али и оних старијих, окрене активном бављењу спортом. Милан Ђокић, секретар Спортског савеза рекао је да, када се осврну на пут који су прешли у ових 9 година постојања, виде непобитне ретултате. Савез тренутно окупља 44 спортска клуба и организације, и преко 2000 активних спортиста.

„Све то не би било могуће да од самог оснивања нисмо имали безрезервну подршку пећиначке локалне самоуправе и без пожртвованог рада претходног руководства Спортског савеза, али ни без спортских радника који су свој живот посветили узгајању младих талената, и наравно без младих талентованих људи који не жале рада, труда и зноја како би свој таленат преточили у врхунске резултате“ – рекао је Ђокић.

Годишња спортска награда свакако је круна свега онога што су спортисти из пећиначке општине постигли на спортским борилиштима.

У категорији сениора титулу најуспешнијег спортисте за 2021. годину понео је Душан Маричић фудбалер ФК „Срем“ из Сремских Михаљеваца, најуспешнија спортисткиња је Марија Продановић чланица Гиревој спорт клуб Пећинци, док је најбоља сениорска екипа у протеклој години ФК „Доњи Срем 2015“ из Пећинаца.

У категорији јуниора најбољи спортиста је Бојан Лазић, млади фудбалер ФК „Слобода“ из Доњег Товарника, најбоља спортисткиња је Катарина Жежељ одбојкашица ОК „Младост 07“ из Пећинаца, а најбоља спортска екипа је Школа фудбала „Слобода“ из Доњег Товарника.

У категорији школског спорта титулу најбољег понео је Страхиња Радивојевић ученик ОШ „Душан Јерковић Уча“ из Шимановаца, најбоља спортисткиња је Невена Иванић ОШ „Слободан Бајић Паја“ из Пећинаца, а из пећиначке средње Техничке школе „Миленко Веркић Неша“ титулу најбољих понели су спортиста Милош Јанковић и спортисткиња Тамара Судетић. Најбољи наставник физичког васпитања другу годину за редом је Милица Ђурђевић из пећиначке ОШ „Слободан Бајић Паја“, а самим тим и школа која је постигла најзапаженије резутате на спортским такмичењима је пећиначка школа.

У име награђених присутнима се обратила Милица Ђурђевић која се том приликом захвалила Спортском савези и Општини Пећинци на помоћи и подршци у области спорта, коју, како је рекла, добијају већ дуги низ година, као и да је њена награда резултат заједничког рада ње и њених колега, али и ученика и родитеља пећиначке школе.

Развој спортова и ове године наградио је заслужне спортске раднике у протеклој години – најзаслужнији спортски радник је Срета Кокановић из Попинаца, најбољи спортски радник је Синиша Сарић из Доњег Товарника, а најбољи тренер у 2021. години је Милош Ђокић, тренер ФК „Слобода“ из Доњег Товатника. Такође, Спортски савез није заборавио ни оне, који су својом подршком дали значајан допринос врхунским резултатима Спортског савеза, те су плакете за унапређење спорта у нашој општини добили Општина Пећинци, Полицијска станица Пећинци и Ловачко друштво „Доњи Товарник“. Као и сваке године, поред признања најуспешнијима, Спортски савез је клубовима члановима, основним школама и средњој школи доделио вредне поклоне.

Свечаност доделе Годишњих спортских награда Спортског савеза “Развој спортова” обогаћена је културно-уметничким програмом, током којег су наступили чланови КУД “Извор Доњи Товарник” који су од четири кореографије, две премијерно извели, а својим гласом свечаност је увеличала и млада вокална солисткиња Теодора Радосављевић из Шимановаца која је на почетку свечаности отпевала националну химну “Боже правде”.