Овогодишњи Дани змајева вратиће посетиоце на један дан у атмосферу средњег века надомак последње престонице средњовековне Србије – тврђаве Купиник у Купинову. Током вишечасовног програма смењиваће се спектакуларне демонстрације витешких борби, коњичког и пешадијског стреличарства, које ће приредити витешко друштво „Бели орлови“ и чланови Коњичког клуба „Бојчин“, а атмосферу ће употпунити радионице калиграфије, сликарства, сарачких и ковачких вештина. У оквиру програма биће одржан и турнир у стреличарству.

Вредне чланице удружења жена из пећиначке општине и домаћице из Купинова приредиће „Деспотску трпезу“ – дегустацију средњовековних специјалитета на овим просторима.

Програм манифестације „Купиник – Дани змајева 2019“ почиње у суботу, 14. септембра, од 11.00 часова, у Етно комплексу у Купинову, свечаним отварањем на којем ће наступити етно група „Огањ“ из Сремске Митровице.

Манифестација је посвећена српском деспоту Вуку Гргуревићу Бранковићу, легендарном Змају Огњеном Вуку – ратнику, владару и можда последњем правом средњовековном витезу српске традиције. Змај Огњени Вук био је припадник витешког реда змаја, а столовао је у Купинику од 1464. до 1485. године.

Организатор манифестације је Удружење „Зелени поглед“ из Купинова, а генерални покровителј Општина Пећинци, док подршку у организацији манифестације пружају пећиначка Туристичка организација, Агенција за развој општине Пећинци, Спортски савез „Развој спортова“ и пећиначки Културни центар.