У суботу, 1. октобра, од 10.00 часова, у спортској хали у Доњем Товарнику биће организована занимљива такмичења у гиревој спорту под покрoвитељством Спортског савеза „Развој спортова“ и Општине Пећинци – први Балкански шампионат и четврти Куп Србије у овом спорту који је у експанзији на нашим просторима.

Организатор ових такмичења је Спортско удружење „Гиревој спорт“ из Пећинаца.

„У разговору са спортским пријатељима из Мађарске и Бугарске, дошли смо на идеју да огранизујемо Балкански шампионат“ – каже Милинко Митровић, председник Спортског удружења „Гиревој спорт“ – „Сваке године организоваће га друга држава. Следеће године је домаћин Бугарска. На Балканском шампионату у Доњем Товарнику очекује се учешће око 50 такмичара из Мађарске, Бугарске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Словачке, Чешке и Србије. Такмичење је подељено у дисциплине, по тежини гирја које такмичари користе: за даме су 16 килограма и теже и то је Балкански шампионат, а лакше су за Куп Србије. За мушкарце, тежина гирја од 24 килограма и теже је Балкански шампионат, а лакше Куп Србије.“

Балкански шампионат ће имати класичне дисциплине: биатлон (biathlon), лонг сајкл (long cycle) и снеч (snatch), док ће на Купу Србије, поред наведених, бити и ревијалне дисциплине, а све у циљу популаризације овог спорта, најављују организатори.