Спортска хала у Доњем Товарнику окупила је синоћ, на свечаности доделе Годишње спортске награде Спортског савеза “Развој спортова” Пећинци, 9. пут најуспешније спортисте, спортске раднике, удружења и установе са територије пећиначке општине, који су током протекле 2022. године остварили запажене резултате у својим категоријама, и који су својим достигнућима постали пример будућим генерација.

Обраћајући се присутнима на почетку официјелног дела програма, заменик председника Општине Пећинци Зоран Војкић подсетио да је ово јубиларна година Развоја спортова, и том приликом рекао да су се стратешки циљеви у развоју спорта ове организације поклапали управо са циљевима које је себи у овој области поставила Општина Пећинци. Он је рекао да су приоритети аматерски, омладински и школски спорт, јер како је рекао, од самог почетка су знали да се једино стварањем широке базе младих људи окренутих спорту може доћи до врхунских спортских резултата.

“Резултати које наши клубови и спортисти постижу највећа су награда за уложена средства и уложен труд у последњих 10 година, али и обавеза да као локална самоуправа наставимо са улагањима у спорт и са стварањем што бољих услова за бављење спортом у нашој локалној заједници. Кључну улогу у томе ће, као и до сада, као кровна спортска организација, имати управо Спортски савез Развој спортова” – рекао је Војкић и додао, да су награде својевремено и установљене са циљем да се најбољи истакну, награде и промовишу као модел младим талентима, који тек започињу спортску каријеру.

У години када обележава јубилеј – 10 година постојања, Спортски савез “Развој спортова” окупља 40 спортских клубова, удружења и друштава и 2000 активних спортиста, што је више од 10 одсто укупног становништва пећиначке општине, а секретар Савеза Милан Ђокић истакао је да овај успех Развој спортова мора да подели са Општином Пећинци, која их, како је рекао, свих ових 10 година здушно подржава.

“Доказ тога разумевања је и ово здање у којем смо се вечерас окупили, а чија изградња је била преломна тачка на путу ка квалитетнијим условима за тренинг и такмичења наших клубова.

Заслуге морам да поделим и са свим спортским радницима, који су пуну деценију своје знање, своје искуство и свој ентузијазам, несебично делили са младим, талентованим људима и тако им помогли да израсту у спортисте на које смо данас поносни. Сигуран сам да у годинама које долазе за пећиначки спорт постоји само један пут – а то је напред” – нагласио је Ђокић.

А централни део свечаности доделе Годишњих спортских награда Спортског савеза “Развој спортова” на подијум је довео најбоље од најбољих.

У категорији сениора титулу најбољег спортисте у 2022. години понео је дугогодишњи капитен, а од ове године и тренер пећиначког “Доњег Срема 2015” Зоран Јелача, док је титулу најуспешније спорткистиње понела Тамара Ђурђевић чланица Гиревој спорта Пећинци. Најбоља спортска екипа за 2022. годину је Шаховски клуб “Деч”.

У категорији јуниора, најбоља спортисткиња је Анђелка Вулетић млада фудбалерка из Деча, набољи јуниор спортиста је Урош Опачић из Попинаца, а најбоља јуниорска екипа су млади кошаркаши “Срем Баскета” из Пећинаца.

У категорији школског спорта најбољи спортиста основне школе је Лука Здјеларић ученик ОШ “Душан Јерковић Уча” из Шимановаца, а најбоља спортисткиња за прошлу годину је Мануела Дрљић из Суботишта. Титулу најбољег спортисте ученика средње школе је млади фудбалер Никола Савић из Пећинаца, а најбоља спортисткиња је одбојкашица Катарина Девчић. Титулу најбољег наставника физичког васпитања ове године понела је Зорица Бајић наставница у ОШ “Слободан Бајић Паја” Пећинци, чија је школа понела и ове године титулу школе која је постигла најзапаженије резултате на спортским такмичењима у 2022. години.

Развој спортова и ове године наградио је најуспешније спортске раднике у протеклој години. Најзаслужнији спортски радник у 2022. години је Живко Јовановић председник ФК “Срем” из Сремских Михаљеваца, најбољи спортски радник је Марко Мицковић председник ФК “Камени” из Ашање, док је најбољи тренер Ђорђе Вујаковић, тренер ФК “Слобода” из Доњег Товарника.

У име награђених присустнима се обратио најбољи спортски радник у 2022. години Марко Мицковић, који је том приликом рекао да је ова награда за њега велика сатисфакција, јер је награђен труд и рад који је уложио заједно са својим колегама из клуба.

“Надам се да ћу и у наредним година допринети још бољим резултатима нашег клуба који је у току прошле године био шампион Општинске лиге и сада смо на позицији да се боримо за улазак у још виши ранг такмичења” – рекао је Мицковић, и захвалио се том прилком Спортском савезу и пећиначкој локалној самоуправи на подршци и награди, али и свим спортским радницима и спортистима у пећиначкој општини који сви заједно, како је рекао, на достојанствен начин представљају своју општину на такмичењима.

Поред награда најуспешнијим спортистима и спортским колективима Развој спортова традиционално награђује и установе најзаслужније за унапређење спорта у општини Пећинци. Специјалним плакетама за допринос развоју спорта награђени су Општина Пећинци, Дом здравља “Др Драган Фундук” Пећинци и Ловачко друштво “Доњи Товарник”, а и сваке године, поред признања најуспешнијима, Спортски савез је клубовима члановима, основним школама и и средњој школи доделио вредне поклоне.

Логистичку подршку у организацији доделе Годишњих спортских награда Спортског савеза “Развој спортова”, као и сваке године, пружио је Културни центар Пећинци, а свечаност је обогаћена културно-уметничким програмом, током којег су наступили чланови КУД “Извор Доњи Товарник” и млада вокална солисткиња Теодора Радосављевић из Шимановаца.