Прва Меморијална бициклијада – Станислав Живковић – Стајко одржана је јуче у Пећинцима у организацији Светосавске омладинске заједнице „Вера, Нада, Љубав“ Архијерејског намесништва пећиначког.

Како нам је рекла Драгана Најић, председница пећиначког СОЗ-а, манифестација носи име по човеку који је својим радом задужио и обавезао Пећинчане да чувају и негују успомену на његову неизмерну љубав према бициклизму коју је пренео на многе генерације у нашој општини.

“Ова идеја тиња у нама још од када нас је наш драги Стајко пре 13 година напустио. Међутим, ево тек сада смо успели да организујемо бициклијаду у његову част, и то уз помоћ Спортског савеза “Развој спортова”, Општине Пећинци и Индустрије меса Ђурђевић. Наша срца су препуна јер смо остварили наш сан, и надамо се да ће из године у годину одзив деце и младих бити све већи. Желимо да на децу пренесемо оно што је Стајко преносио на нас, а то је управо осећај храбрости, достигнућа и жеље за напредовањем” – рекла је Најић.

Стајковог ентузијазма за бициклизам сећа се сваки Пећинчанин, а Миленко Ђурђевић, један од покворитеља манифестације, рекао нам је да је Стајко био пријатељ њихове куће, пријатељ села, пријатељ све деце, и да је управо зато његова фирма помогла организацију ове манифестације.

Милана Великић читала је стхове које је написао Стајко, а познато је да је он волео да пише шаљиве и аутентичне песме за своје суграђане. На банеру из постоља за победнике, поред Стајкове слике исписан је његов добро познати стих: “Бицикл возе жене, деца и људи, бицикл сваком спорт и здравље нуди”

А манифестација је окупила младе од првог разреда основне школе до четвртог разреда средње школе који су на својим бициклима нестрпљиво ишчекивали почетак трке по категоријама, посебно најмлађи. Међу свима њима, трку су возили и пећиначки ветерани заљубљеници у бициклизам и здрав начин живота. Трку су судили чланови СОЗ-а предвођени председником Бициклистичког савеза Војводине Небојшом Субићем.

Организатор је након трка споменуо да су сви учесници победници, али ипак награде су отишле у руке најбољима у својим категоријама.

СПИСАК ПОБЕДНИКА:

Од 1. до 4. разреда

девојчице: 1. Ленка Црнојачки

дечаци:

1. Андреј Гмизић

2. Никола Ракић

3. Петар Гајић

5. разред дечаци

1. Виктор Гмизић

2. Марко Оџић

3. Немања Ћурчија

7. разред дечаци

1. Алекса Гмизић

2. Андреј Тепша

7. и 8. разред

девојчице:

1. Марина Трифуновић

2. Милица Ђурђевић

3. Бојана Ђурђевић

1. и 2. година средње школе

девојчице:

1. Александра Трифуновић

2. Ања Максимовић

3. Јована Ђурђевић

дечаци:

1. Душан Закић

2. Милош Јовичић

3. Урош Плавшић

Ветерани

жене:

1. Гордана Коцољевац

2. Невена Илић

3. Данијела Мијановић

мушкарци:

1. Вукашин Радивојевић

2. Огњен Станић

3. Младен Васић