Година, која је на измаку, по много ћему била је „специфична“. Вирус COVID – 19 је утицао на све друштвене активности, па и на спорт. Без обзира на све, спортска 2020. гледајући из угла Спортског савеза „Развој спортова“ била је врло успешна.

– У једној тешкој години, трудили смо се да на све начине помогнемо своје чланице – каже Милан Ђокић, секретар Савеза – Наравно, у складу са својим могућностима, а пре свега поштујући одлуке Владе Републике Србије. Поносни смо на резултате који су наши клубови остварили. Фудбал је неоспорно најпопуларнији, одн. најмасовнији спорт. У једном тренутку, у свим лигама у којима се такмиче, екипе из пећиначке општине биле су на лидерским позицијама. На крају јесењег дела, Слобода из Доњег Товарника, је заузела одлично, пето место у Војвођанској лиги – Југ. Напредак из Попинаца је, тренутно, вицешампион Сремске лиге, а пећиначки Доњи Срем 2015 је на деоби трећег и четвртог места. У Међуопштинској лиги – Исток, Срем из Сремских Михаљеваца је на челном месту. При врху су Сремац из Деча и Граничар из Обрежа, а конкуренцији су и ОФК Брестач, Шумар из Огара и Камени из Ашање. У Општинској лиги Пећинци је шест клубова. Ветерани Шимановаца су јесењи шампиони у Другој лиги при ФС Београда и имају велике шансе да се, на крају првенства, пласирају у најелитнији ранг такмичења. У нашој општини имамо и доста Школа фудбала, које, такође, помажемо. Година 2020. била је изузетно успешна и за остале клубове, чланице Савеза. Треба истаћи да су се шахисти Деча, као прваци Међуопштинске лиге, пласирали су се у Војвођанску лигу – група Срем. Кошаркашки клуб Срем Баскет из Пећинаца је само наставиио континуитет доброг рада и резултата. У сваком случају, нама остаје као приоритет у раду најмлађи: школски и дечији спорт. Тиме стварамо основе за њихову здравију будућност.

Мало се средина у Срему, па и шире, могу похвалити чињеницом да толико помажу спорт, као што је општина Пећинци, одн. Спортски савез „Развој спорзова“.

– Свим клубовима, чланицама Савеза, комплетно су покривени трошкови такмичења – наставља Ђокић – Овде се мисли на котизацију, лекарске прегледе, превоз, судијске трошкове. Поред тога, клубовима се помаже око обнављања опреме (дресови, лопте и сл.) и инфраструктуре.

Дуги низ година, Спортски савез је организовао избор најбољих екипа, које су својим резултатима на најбољи начин репрезентивали средину из које потичу.

– На жалост, због општепознате ситуације са Цовидом – 19 та акција је одложена – истиче секретар Ђокић – Феноменалну сарадњу имамо за основном и среднојм школом и помажемо сва њихова такмичења. Поносни смо и на „Школу пливања“, коју смо, у кладу са свим околностима, организовали и ове године у сарадњи са базеном. И овом приликом се захваљујемо локалној самоуправи, на челу с председником Синишом Ђокићем, на великој помоћи и разумевању, без којих преко 40 клубова , чланица Савеза и око 2.000 регистрованих спортиста, не би се могли такмичити.