Под покровитељством Спортског савеза „Развој спортова“, Спортско удружење „Гиревој спорт“ из Пећинаца организовало је јуче, у спортској хали у Доњем Товарнику Првенство Балкана и Куп Србије.

Свечаном отварању такмичења присуствовао је и Синиша Ђокић, председник општине Пећинци.

„Драго нам је што имамо могућност да организујемо такмичења у спорту, који је још увек у повоју. Спортски живот у нашој средини је све садржајнији, а прилику да се искажу имају сви, без обзира на пол и године. Верујемо да ће се учесници Купа Србије и шампионата Балкана вратити својим кућама препуни позитивних утисака, а ми ћемо се потрудити да све ово постане лепа традиција и да свако наредно такмичење буде успешније од претходног“ – изјавио је председник Ђокић.

На Балканијади, односно Купу Србије (у зависности од тежине гирја) учествовало је 56 такмичара из Словачке, Чешке, Мађарске, Бугарске, Босне и Херцеговине, Црне горе и Србије.

На Купу Србије домаћи такмичари су освојили четири медаље. Злато су освојили Марија Продановић, Милан Јовичић и Милан Ђурић, а сребро Мирослав Кнапчек.

На Балканијади су се од домаћих такмичара сребром окитили Љубица Штетић, Милинко Митровић и Бојан Станковић, а бронзом Дарко Танацковић.

Милинко Митровић, председник Спортског удружења „Гиревој спорт“ Пећинци, био је пун позитивних утисака са овог међународног такмичења.

„Овај спорт је изузетно погодан за све узрасте и полове, и као такав проналази свој пут“ – истакао је Митровић – „Почели смо врло скромно пре 4-5 година и са малим бројем чланова. Међутим , сваке године дижемо лествицу што у резултатима, што у ширењу духа гиревој спорта.Уосталом, учешће спортских пријатеља из седам држава је најбољи показатељ. Наравно , наша сарадња се развија и кроз наше узвратне посете. Посебно смо поносни на сарадњу са гиревој федерацијама из Мађарске и Бугарске.Да би ово такмичење успело у сваком погледу, огромну помоћ добили смо, као и претходних година, од Спортског савеза „Развој спортова“, Трудимо се да будемо што бољи домаћини, како би на достојан начин репрезентовали нашу средину и спорт у целини.“

Гиревој спорт, очигледно, има све јачи корен у пећиначкој општини.

„Успевамо да одолевамо времену“ – каже Љубица Штетић, технички секретар и активни такмичар Спортског удружења – „Све је више младих чланова, тако да ће неко остати иза нас. У овом спорту не важе старосне границе и разлике у половима. Ово је посебно изражено код спортских пријатеља у Мађарској. Трудимо се да што више популаришемо овај спорт, који је изузетно користан и да тело и за психу. Када смо пре неколико година ушли у ову причу, било нас је неколико фанатика, који смо све ово радили из љубави. Волели смо дружења, а ишли смо чак и на међународна такмичења. Наша прича се почела ширити и развијати. Људи воле да нас гледају. Многи пробају да вежбају, а најупорнији опстају.“

Куп Србије и Првенство Балкана, по општим оценама учесника, организовани су на најбољи начин, а на крају је све „зачињено“ заједничким ручком.