Плазма Спортске игре младих (СИМ) окупиле су 7. марта у Спортској хали у Доњем Товарнику младе спортисте из све три основне школе са територије пећиначке општине, који су на „зеленом терену“ едукативне радионице Zero Waste – Буди део Игре – Сачувајмо нашу планету приказали велику борбеност.

Председник општине Пећинци Синиша Ђокић и наша млада спортисткиња Нина Суботић упалили су Пламен пријатељства Плазма Спортских игара младих, а председник Ђокић је том приликом изразио задовољство због организовања Спортских игара младих у нашој општини, јер како је рекао, Игре су прилика да се млади друже, такмиче али и науче нешто ново на „зеленом терену“.

„Захвални смо организаторима Плазма Спортских игара младих што су данас овде са нама, јер Општина Пећинци већ дужи низ година улаже у школски спорт и развој аматерског спорта. Резултати су видљиви, а само прошле године пећиначка футсал екипа освојила је треће место на државном првенству. Наставићемо да улажемо у спорт и да децу научимо првим спортским корацима, да их склонимо са улице и усмеримо на спортске хале и терене. Брига и улагања у школски спорт су један од начина, али и оваква лепа, занимљива и едукативна такмичења. Такође, Општина Пећинци наставља и са награђивањем најуспешнијих младих спортиста, а свакако да је најзанимљивије за сву децу бесплатно десетодневно летовање у Херцег Новом“ – рекао је председник Ђокић.

Отварању Игара присуствовали су и Милан Ђокић, секретар пећиначког Спортског савеза „Развој спортова“, Филип Комарица, директор такмичења СИМ, Слободан Поповић, спортски директор СИМ и Миодраг Гогић, извршни директор Плазма Спортских игра младих, који је том приликом истакао да му је посебно задовољство што су СИМ организоване и у Доњем Товарнику.

„На једном од претходих Међународном такмичењу у Сплиту СИМ су имале једног такмичара из Пећинаца. Руковођени тиме поново је одлучено да се Плазма Спортске игре младих одрже у Пећинцима, јер локална самоуправа и председник Општине Синиша Ђокић имају велико разумевање за развој спорта. Ово је прилика да се деца такмиче, друже и уче толеранцији“ – рекао је Гогић, и додао да ће се најбољи из пећиначке општине пласирати на регионално такмичење које ће бити одржано у јуну, затим следи државно, да би на крају, уколико се пласирају, присуствовали и великом међународном такмичењу у Сплиту, које ове године окупља четири земље из региона.

Јучерашње такмичење у Спортској хали било је ревијалног карактера а победила је екипа Плазмише из пећичанке Основне школе „Слободан Бајић Паја“. Након отварања следе Спортске игре младих у нашој општини, на којима ће се ученици све три школе такмичити у 6 дисциплина, а победник ће се пласирати на регионално такмичење.

Циљ такмичења СИМ је да ученици кроз игру и забаву, у оквиру еколошке радионице, стекну нова знања о очувању животне средине и значају рециклаже. Ово је већ трећа година да су Спортске игре младих део глобалне Цоца-Цола иницијативе “Свет без отпада”. Кроз еколошку радионицу и полигон „Zero Waste – буди део игре – чувајмо нашу планету“ циљ је да се окупи што више младих око идеје значаја сваког појединца на очувању животне средине.