У акцији која је у општини Пећинци покренута поводом православног Ускрса општински функционери донирали су пола милиона динара на наменски рачун за борбу против корона вируса Штаба за ванредне ситуације општине Пећинци, а средствима од донације биће купљени хуманитарни пакети за социјално најугроженије грађане пећиначке општине.

Иницијатива је, неколико дана пред православни Ускрс потекла од неколико функционера – од директора јавних комуналних предузећа у општини Пећинци Мирослава Петровића, Драгољуба Војкића и Жељка Милићевића, и од председника Спортског савеза „Развој спортова“ Синише Ђокића, а по Ђокићевим речима, идеја је била да се поводом Ускрса учини један хуман гест према локалној заједници.

„У том тренутку нисмо ни планирали да покренемо овако велику акцију донирања. Желели смо пре свега да ми лично, у условима епидемије због које нисмо у могућности да ускрс прославимо онако како смо навикли, учинимо један хуман гест и уплатимо средства на рачун за борбу против корона вируса. Међутим, како се испоставило, идеја да се донацијама помогне локалној заједници наишла је на изузетан одзив великог броја људи – општинског руководства, руководилаца у јавним установама и предузећима, општинских већника и одборника, начелника у општинској управи и многих других. У акцију се укључило педесетак људи, који су током целе ове недеље уплаћивали средства. Захвални смо свима који су се придружили и показали да традиционални осећај солидарности у тешким тренуцима код нашег народа још увек и те како постоји“ – изјавио је Ђокић.

Како нам је рекао командант Штаба за ванредне ситуације општине Пећинци мр Жељко Трбовић, за недељу дана донирано је пола милиона динара.

„Захваљујући овако великом одзиву, Штаб ће од прикупљених средстава припремити хуманитарне пакете са прехрамбеним производима и средствима за личну хигијену и дезинфекцију за наше социјално најугроженије суграђане, јер сматрамо да ћемо на тај начин најбоље испоштовати идеју солидарности са локалном заједницом и са суграђанима којима је у овом тренутку најтеже. Захваљујем се свима који су донирали средства, јер су овим гестом осветлали образ општини Пећинци. Хуманитарне пакете ћемо допремити нашим најсиромашнијим суграђанима уз поштовање свих мера на спречавању ширења инфекције, како ни на који начин не бисмо угрозили за сада изузетно стабилну епидемиолошку ситуацију у нашој општини“ – рекао је Трбовић.

У општини Пећинци од 16. априла нема потврђених нових случајева инфекције корона вирусом, а од укупно осам инфицираних лица четворо је, након што је први тест показао да су негативни на вирус covid-19, већ пуштено из болнице на кућно лечење.