На пећиначким базенима синоћ је почела бесплатна школа пливања за сву децу која, не само да желе да науче да пливају, него и за оне мало старије спремне да усаврше разне технике пливања. И ове године Базени Пећинци су спремно дочекали купалишну сезону и у сарадњи са Спортским савезом “Развој спортова” а под покровитељством пећиначке локалне самоуправе припремили базене и реквизите за пливање за малишане.

Како нам је рекао Иван Стојаковић наставник физичког васпитања и инструктор пливања ове године се очекује више деце него протеклих година, што свакако доказује јучерашњи први тренинг који је окупио око 60 малишана.

“Наставља се лепа традиција и сарадња пећиначких базена, Спортског савеза и Општине Пећинци дуга преко једне деценије. Бесплатна школа пливања ће свој деци која је похађају обезбедити квалитетан и забаван садржај током летњег распуста, а посебно ми је драго да данас видим децу у оволиком броју веселе и спремне да раде на себи. Као и претходних година имаћемо две узрасне категорије, млађе и старије, а у оквиру тих категорија биће формиране групе пливача и непливача са којима ће се посебно радити. Као реквизите углавном користимо даскице за пливање и обруче за пропливавање кроз њих и разне друге реквизите који су нам потребни за савладавање основних техника пливања и вежби, а са децом ћемо радити првенствено краул. Међутим, како деца буду напредовала радићемо и на другим стиловима пливања” – рекао је Стојаковић и додао да се заинтересовани непливачи и пливачи могу уписати у школу у било ком тренутку доласком на један од тренинга који се одржавају понедељком, средом и петком од 19 часова и трајаће током читаве купалишне сезоне, до 1. септембра.

На првом тренингу деца су подељена у старосне категорије, а затим и на пливаче и непливаче. Најмлађи непливачи прве вежбе су одрадили у дечјем базену са тренером Стојаковићем, док је проверу пливача у великом базену вршио други инструктор пливања Стефан Марковић.

По Стојаковићевим речима циљ бесплатне школе пливања је да се сваком детету у нашој општини омогуће једнаки услови за стицање пливачких вештина, као и да се на крају купалишне сезоне сваком детету које је похађалу школу уруче дипломе пливача, а да деца пливачи усаврше технике пливања тако да на крају запливају и лептир стил.

Родитељи који су јуче дошли са децом на базене помно су пратили први тренинг. Нека од деце су већ похађала бесплатну школу пливања и сада само усавршавању технике, а нека су по први пут на Базенима. Сања Лазић из Брестача довела је своје две девојчице Дуњу (8 година) и Машу (5 година) први пут, да науче да пливају.

“Пуно нам значи што је Општина обезбедила ову бесплатну школу пливања, јер деца могу да науче да пливају, поготово сада када због ове ситуације нису нигде ишле. Ово им је супер и као дружење и један вид забаве, а научиће да пливају” – казала је Лазић.