Поводом 30 година од усвајања Конвенције о правима детета, у Спортској хали у Доњем Товарнику, у уторак, 19. новембра, одржан је Фестивал права детета, својеврстан спортски дан под слоганом „Наше је право да растемо здраво“. Фестивал су организовале све три основне школе са територије пећиначке општине, ПУ „Влада Обрадовић Камени“ и СТШ „Миленко Веркић Неша“, под покровитељством Спортског савеза „Развој спортова“.

Председник Развоја спортова Синиша Ђокић изразио је задовољство због препуне спортске хале деце са израженим спортским духом.

„Заиста прелепа слика у хали у Доњем Товарнику. Изузетно ми је драго да видим раздрагану и разиграну дечицу, која су имала прилику да дођу до својих првих медаља. Ово је спорт у најлепшем облику, који ћемо увек максимално помагати. Циљ нам је да се од првих дана бављења спортом деца правилно развијају и усмеравају, а резултати ће доћи као последица вредног рада“ – истакао је Ђокић.

Спортски дан обележило је преко стотину деце из предшколске установе – припремно предшколска група и група „Школица живота“, из све три основне школе, као и средње школе чији су ученици, према речима директорке ОШ „Слободан Бајић Паја“ Милијане Срдић, помагали и у организацији Фестивала.

„Пре тачно 30 година усвојена је Конвенција о правима детета, где је потписница била и наша земља. Конвенција је значајна по томе што се у први план стављају права деце: како здравствена, тако и економска, социјална, културна, образовна. Тим поводом, ми смо организовали овај својеврсни фестивал спорта под називом „Наше је право да растемо здраво“, и то са једним циљем, да код деце развијемо такмичарски дух, као и да се деца забаве. Полигон свестраности који смо припремили, доприноси пре свега развоју правилног држања тела, развијању брзине и спретности са лоптом, доброј координацији покрета, развијању гипкости и окретности, као и фер плеја“ – рекла је Срдић.

Најмлађи учесници су у ревијалном делу прошли полигон спретности, док су код ученика нижих разреда основних школа у првом плану били резултати. Најбоље укупно време имала је ОШ „Душан Јерковић Уча“ из Шимановаца 9,24 минута, испред ОШ „Душан Вукасовић Диоген“ из Купинова 9,58 и ОШ „Слободан Бајић Паја“ из Пећинаца 10,25. Сви учесници су награђени медаљама и дипломама, мајицама и беџевима.

Медаље и дипломе учесницима Фестивала уручила је Маја Дошеновић из Одељења за друштвене делатности Општине Пећинци.